Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka półfrancuskie wypełnione jagodami. Świetna alternatywa dla jagodzianek. Szybkie i naprawdę smaczne.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5398
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34508
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2153
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113817
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5398
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34508
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2153
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113817
Składniki
Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Jagody mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i kroję na kwadraty (10x10 cm) lub prostokąty (wtedy trójkąty będą miały nierówne boki, jak na zdjęciach). Na każdym kwadracie układam łyżkę jagód, kwadrat składam na pół i zlepiam rogi. Trójkąty układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane. Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem. Trójkąty najlepiej smakują na ciepło, zatem od razu życzę smacznego i zabieramy się do jedzenia :)