Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka półfrancuskie wypełnione jagodami. Świetna alternatywa dla jagodzianek. Szybkie i naprawdę smaczne.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4885
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13254
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5799
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7438
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4885
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13254
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5799
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7438
Składniki
Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Jagody mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i kroję na kwadraty (10x10 cm) lub prostokąty (wtedy trójkąty będą miały nierówne boki, jak na zdjęciach). Na każdym kwadracie układam łyżkę jagód, kwadrat składam na pół i zlepiam rogi. Trójkąty układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane. Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem. Trójkąty najlepiej smakują na ciepło, zatem od razu życzę smacznego i zabieramy się do jedzenia :)