Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na klasyczny brytyjski deser, do którego dołożymy trochę tropikalnego twistu. Pudding podaję na ciepło, z dodatkiem owocowego syropu. Sprawdzi się świetnie jako słodka kolacja lub deser dla większej liczby ludzi. Jest przyjemnie kremowy i słodkawy, a lekko kwaskowe owoce balansują smak samego ryżu.
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6214
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 59
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 120
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6214
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 59
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 120
Składniki
Do garnka wlej mleko oraz mleko kokosowe. Dodaj ryż, cukier, gałkę muszkatołową oraz pastą waniliową. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, pilnując, żeby mleko nie przypaliło się ani nie wykipiało.
Przelej pudding do żaroodpornego naczynia. Połóż na wierzchu pokrojone w kostkę masło. Piecz w temperaturze 160oC z termoobiegiem lub 180oC w funkcji góra-dół przez 20 minut.
Przemieszaj pudding. Piecz przez kolejne 40 minut.
Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej do rondelka. Dodaj pokrojone w kostkę mango, miąższ z marakuji oraz pokrojone w cząstki brzoskwinie.
Gotuj owoce przez około 10 minut na średnim ogniu, aż syrop zgęstnieje. Dosłódź do smaku.
Wyjmij pudding z piekarnika; serwuj na ciepło, przybierając pudding owocami.
Smacznego!