Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to klasyczny, włoski deser, który powstaje z zastygłej śmietanki. Standardowo jest podawany z owocami. Niezwykle ciekawą formą jest serwowanie tego dania w pucharkach. W tej wersji przepisu truskawkowa panna cotta jest podawana w efektownej formie warstw nachylonych pod kątem 45 st. do dna szklanek.
Pałki z kurczaka w aromatycznej marynacie to doskonałe danie, które zachwyci...
Odsłon: 417
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 261
Pałki z kurczaka w aromatycznej marynacie to doskonałe danie, które zachwyci...
Odsłon: 417
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 261
Składniki
Przygotuj masę truskawkową. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka. Owoce zblenduj na jednolitą masę. Dodaj cukier i wodę. Całość lekko podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretkę. Wszystko dobrze wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez pół minuty. Zdejmij garnek z palnika i zostaw do lekkiego przestudzenia.
Wypukłe szklanki lub pucharki ustaw na tacy, podparte stabilnie pod kątem 45 st. Wlej ostrożnie do każdej z nich mus, by nie pobrudzić górnej ścianki szklanki. Mus powinien sięgać brzegów naczynia. Jeśli nie masz szklanek, które nadawałyby się do takiego podania deseru, możesz masę truskawkową wlać do zwykłych szklanek ustawionych prosto. Nie otrzymasz efektownego efektu, ale w smaku panna cotta będzie tak samo dobra.
Szklanki z masą truskawkową wstaw do lodówki na kilka godzin. Za dalsze przygotowanie deseru zabierz się dopiero wtedy, kiedy całkowicie zastygnie.
Do garnka wlej mleko, śmietanę i esencję waniliową. Dodaj cukier. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu, ale uważaj, by jej nie zagotować.
We wrzącej wodzie rozprowadź żelatynę. Przelej ją do masy śmietanowej i dobrze wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, a jego zawartość całkowicie przestudź.
Szklanki z zastygłą masą truskawkową postaw prosto. Wlewaj do nich zimną masę śmietanową, by jej poziom był równy z najwyższym punktem masy truskawkowej. Wstaw deser do lodówki na kolejne kilka godzin.
Po stężeniu, truskawkowa panna cotta jest gotowa do spożycia. Podawaj po udekorowaniu połówkami świeżych truskawek i listkami mięty.