Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to klasyczny, włoski deser, który powstaje z zastygłej śmietanki. Standardowo jest podawany z owocami. Niezwykle ciekawą formą jest serwowanie tego dania w pucharkach. W tej wersji przepisu truskawkowa panna cotta jest podawana w efektownej formie warstw nachylonych pod kątem 45 st. do dna szklanek.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22655
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14996
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4770
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44898
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 665
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 734
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22655
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14996
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4770
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44898
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 665
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 734
Składniki
Przygotuj masę truskawkową. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka. Owoce zblenduj na jednolitą masę. Dodaj cukier i wodę. Całość lekko podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretkę. Wszystko dobrze wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez pół minuty. Zdejmij garnek z palnika i zostaw do lekkiego przestudzenia.
Wypukłe szklanki lub pucharki ustaw na tacy, podparte stabilnie pod kątem 45 st. Wlej ostrożnie do każdej z nich mus, by nie pobrudzić górnej ścianki szklanki. Mus powinien sięgać brzegów naczynia. Jeśli nie masz szklanek, które nadawałyby się do takiego podania deseru, możesz masę truskawkową wlać do zwykłych szklanek ustawionych prosto. Nie otrzymasz efektownego efektu, ale w smaku panna cotta będzie tak samo dobra.
Szklanki z masą truskawkową wstaw do lodówki na kilka godzin. Za dalsze przygotowanie deseru zabierz się dopiero wtedy, kiedy całkowicie zastygnie.
Do garnka wlej mleko, śmietanę i esencję waniliową. Dodaj cukier. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu, ale uważaj, by jej nie zagotować.
We wrzącej wodzie rozprowadź żelatynę. Przelej ją do masy śmietanowej i dobrze wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, a jego zawartość całkowicie przestudź.
Szklanki z zastygłą masą truskawkową postaw prosto. Wlewaj do nich zimną masę śmietanową, by jej poziom był równy z najwyższym punktem masy truskawkowej. Wstaw deser do lodówki na kolejne kilka godzin.
Po stężeniu, truskawkowa panna cotta jest gotowa do spożycia. Podawaj po udekorowaniu połówkami świeżych truskawek i listkami mięty.