Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa pokusa:)

Truskawkowa pokusa:)

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1249

Dodano:

Odsłon: 1292

mniam !

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku d pieczenia
  • Masa truskawkowa:
  • 1 i 1/2 kg obranych i umytych truskawek+cukier wg uznania do smaku
  • opakowanie żelatyny (na 2 l = 50 gram) rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
  • Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • duży jogurt naturalny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 25 gram żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącej wody
  • + dekoracja u mnie posypka czekoladowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do piany oraz dosypujemy resztę składników delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Pieczemy na tortownicy 32 cm ok 15-20 minut w ok 180 st.

  2. Truskawki wrzucamy z cukrem do blendera. Miksujemy na gładko. Do rozpuszczonej i lekko ciepłej wody z żelatyną dodajemy kilka łyżek musu i wlewamy wszystko do całości. Mieszamy i wylewamy na zimy biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

  3. Śmietanę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietany wrzucamy po łyżce jogurtu i tak do końca. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu energicznie mieszamy i wlewamy do całości. Łączymy szybko i wykładamy na masę z truskawek. Postępujemy szybko ponieważ krem tężeje.
    Posypujemy posypką lub cukierkami.
    Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
    Zajadamy z kawką na pięknym słoneczku ;)
    smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń