Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe marzenie

Truskawkowe marzenie

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2494

Dodano:

Odsłon: 17126

Nie da się inaczej tego opisać niż... niebo w gębie! Tak bardzo truskawkowe, tak bardzo delikatne. Mniam!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 60 g budyniu waniliowego
  • 255 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki cukru pudru
  • kieliszek wódki
  • Poncz:
  • Pół szklanki wody z cytryną
  • Mus truskawkowy:
  • 900 g mrożonych truskawek ( 2 paczki po 450g)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Truskawkowe marzenie

Przygotowanie

  1. Na początek pieczemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i ubijamy. Kolejno dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijająć. Gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach. Przelewamy do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 min w 170 stopniach, do "suchego patyczka". Ostudzić i naponczować.

  2. Pora na kolejną część: Masa. Do garnka wlać 750 ml i odlać około pół szklanki. Resztę zagotować. W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie i dodać do mleka kiedy zacznie się gotować. Ogień zmniejszyć, mieszać łyżką i zagotować. Odstawić i czekać, aż budyń będzie całkowicie zimny. Kiedy tak się już stanie ucieramy mikserem ciepłe, miękkie masło razem z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimny budyń, na koniec wlewamy kieliszek wódki.

  3. Mus truskawkowy.

    Zamrożone truskawki wsypać do garnka i gotować do miękkości, dodać cukier. Następnie mikserem lub blenderem zmiksować truskawki i dodać 2 galaretki prosto z torebki, NIE rozpuszczając ich w wodzie. Chwilę jeszcze miksować i odstawić do wystudzenia.

    Kiedy mus będzie się studził na naponczowany biszkopt wykładamy masę i wkładamy od lodówki na chwilę, by wszystko się schłodziło. Kiedy mus wystygnie wylewamy na biszkopt i masę i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kminek 14 maja 2014 A czy mogą być truskawki prosto z działki? czy koniecznie mrożone? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 maja 2014 Ekstra ciacho, zabieram przepis oczywiście.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 11 maja 2014 Kasieńko, uderzyłaś dokładnie w mój gust, delikatna pyszność :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń