Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy przekładaniec

Truskawkowy przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1184

Dodano:

Odsłon: 6412

Puszysty biszkopt z truskawkami, delikatnym kremem (na bazie smietanki i mascarpone) i galaretką. Niby banalny, niby wszystkim znany, ale ma w sobie coś czemu nie można się oprzeć! Może dlatego, że dla wielu z nas to smak wakacji i dzieciństwa, a może dlatego, że jest po prostu pyszny!

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT :
  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
  • Słaba, posłodzona jedną łyżeczką cukru herbata.
  • SKŁADNIKI NA MASĘ :
  • 500ml. śmietany kremówki 36%
  • 250g. serka mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • DODATKOWO:
  • 500g. truskawek
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 200 ml. śmietany kremówki (do ozdoby)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Truskawkowy przekładaniec

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną.

  2. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Do białek dodajemy szczypte soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę.
    W oddzielnym naczyniu ucieramy mikserem żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.
    Do masy z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy całość dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

  3. Naszą biszkoptową masę przekładamy do blachy.
    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .
    Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

  4. by biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm. [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan – a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]
    Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

  5. Następnie, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy biszkopt z blachy. (Po przechyleniu blachy do góry nogami, okrojony biszkopt powinnien sam odczepić się od dna blaszki).

  6. MASA TRUSKAWKOWA:

    Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy, do przestygnięcia (do masy dodajemy rozpuszczoną galaretkę o temp. pokojowej).

  7. Do serka mascarpone dodajemy cukier puder, po czym dokładnie miksujemy całość, aż cukier się dokładnie połączy z serkiem, a całość nabierze puszystości.

  8. Nie przerywając pracy miksera (wolne obroty), dodajemy do serka śmietanę, następnie powoli wlewamy galaretkę.
    Mieszamy mikserem, aż składniki połączą się ze sobą, a masa nabierze gęstości.

  9. PRZEKŁADANIE CIASTA:

    Biszkopt kroimy na dwie równe części.
    Wyrównujemy nożem nierówności, a biszkoptowe ścinki odkładamy na talerzyk, bo później jeszcze je wykorzystamy. (Im lepiej wyrównany biszkopt, tym bardziej profesjonalnie będzie się prezentować ciacho w efekcie końcowym).
    Pierwszy blat wkładamy na dno blachy i go nasączamy.

  10. Na biszkoptowym blacie układamy połowę, pokrojonych truskawek.

  11. Na biszkopt z pokrojonymi truskawkami, wykładamu 2/3 kremu.
    Staramy się równomiernie go rozprowadzić.

  12. Na krem kładziemy drugi biszkoptowy blat.
    Ewentualne luki pomiędzy biszkoptem a blaszką, wypełniamy biszkoptowymi ścinkami.

  13. Biszkopt nasączamy i wykładamy na niego pozostałą ilość masy truskawkowej.
    Rozprowadzamy równomiernie.

  14. Na masie układamy drugą połowę, pokrojonych truskawek i wkładamy do lodówki.
    Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotowujemy galaretkę…
    Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody zalecanej na opakowaniu. Pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
    Gdy galaretka nie jest już ciepła i powoli zaczyna tężęć, wylewamy ją delikatnie na wierzch ciasta i ponownie wstawiamy ciacho do lodówki, do czasu, aż galaretka stężeje.

  15. Przed podaniem, kroimy ciasto …

  16. …a każdy z kawałków ozdabiamy ubitą śmietaną, za pomocą rękawa do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’.

  17. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń