Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane ciasto z kruszonką, rabarbarem i truskawkami

Ucierane ciasto z kruszonką, rabarbarem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1924

Dodano:

Odsłon: 6047

Dość tradycyjne, znane chyba wszystkim ciasto. Jest jednym z moich ulubionych, więc było oczywiste że prędzej czy później przepis wyląduje na blogu :) Ostatniej soboty nazbierałyśmy z Zosią ponad dwa litry truskawek, a dzień wcześniej Marcin przywiózł od teściów strasznie dużo rabarbaru. Jako że u nas truskawki i rabarbar zawsze znajdą zastosowanie, mieliśmy pyszny dzień... :) Ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne w środku, pachnące masłem, owocami i bardzo aromatyczne :)

Składniki

  • (porcja na blachę 25x25cm)
  • Na ciasto:
  • - 5 jajek
  • - 1 szklanka cukru
  • - 1 kostka miękkiego masła min. 82% (250g)
  • - 2,5 szklanki mąki pszennej
  • - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - otarta skórka i sok z 0,5 cytryny
  • Na kruszonkę:
  • - 1 łyżka miękkiego masła
  • - 2 łyżki mąki
  • - torebka cukru wanilinowego
  • Dodatkowo:
  • - truskawki
  • - rabarbar
  • - cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło (ale masło, nie jakąś margarynę bo smak jest naprawdę kosmicznie różny) ucieramy z cukrem na puch.
    Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę i odstawiamy na bok.
    Do ubitego masła dodajemy po jednym żółtku, każdorazowo starannie ucierając.
    Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masa ma być bardzo gęsta, ma wydawać się aż za gęsta. Jeśli się taka nie wydaje, dodajemy jeszcze trochę mąki. Jeśli konsystencja jest już odpowiednia, dodajemy otartą skórkę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Miksujemy i dodajemy ubitą pianę z białek. Łączymy łyżką lub łopatką.

  2. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równamy wierzch.
    Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy lekko cukrem wanilinowym. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki, również wciskając je w ciasto.

  3. Składniki kruszonki palcami łączymy ze sobą, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.
    Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
    Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.










    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń