Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość tradycyjne, znane chyba wszystkim ciasto. Jest jednym z moich ulubionych, więc było oczywiste że prędzej czy później przepis wyląduje na blogu :) Ostatniej soboty nazbierałyśmy z Zosią ponad dwa litry truskawek, a dzień wcześniej Marcin przywiózł od teściów strasznie dużo rabarbaru. Jako że u nas truskawki i rabarbar zawsze znajdą zastosowanie, mieliśmy pyszny dzień... :) Ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne w środku, pachnące masłem, owocami i bardzo aromatyczne :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5674
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1140
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12263
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1558
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5674
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1140
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12263
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1558
Składniki
Masło (ale masło, nie jakąś margarynę bo smak jest naprawdę kosmicznie różny) ucieramy z cukrem na puch. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę i odstawiamy na bok. Do ubitego masła dodajemy po jednym żółtku, każdorazowo starannie ucierając. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masa ma być bardzo gęsta, ma wydawać się aż za gęsta. Jeśli się taka nie wydaje, dodajemy jeszcze trochę mąki. Jeśli konsystencja jest już odpowiednia, dodajemy otartą skórkę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Miksujemy i dodajemy ubitą pianę z białek. Łączymy łyżką lub łopatką.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równamy wierzch. Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy lekko cukrem wanilinowym. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki, również wciskając je w ciasto.
Składniki kruszonki palcami łączymy ze sobą, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!!