Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane ciasto z truskawkami

Ucierane ciasto z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 2468

Dodano:

Odsłon: 880

Pyszne, proste i szybkie ciasto z truskawkami. W sam raz na leniwy weekend, rano robimy i drugie śniadanie gotowe:)

Składniki

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka kefiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg truskawek
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ucierane ciasto z truskawkami

Przygotowanie

  1. Składniki powinny być w temp.pokojowej.
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok.10 minut na najwyższych obrotach). Następnie powolutku (cały czas miksując,ale już wolniej) wlewać olej i kefir. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami - mieszać już tylko łyżką do połączenia składników.

  2. Truskawki pokroić w plasterki, obtoczyć w wiórkach kokosowych.
    Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na wierzchu powciskać dosyć gęsto truskawki.
    Piec w temp. 175 stopni ok. 50 minut (sprawdzam patyczkiem, ewentualnie wydłużam czas pieczenia).

  3. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem, ozdobić truskawkami i świeżą miętą.

    Ciasto jest niskie,ale mięciutkie i naprawdę pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń