Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już niedługo sezon na borówki! Te owoce doskonale nadają się jako uzupełnienie kruchego ciasta z kruszonką – wypróbuj nasz przepis na uśmiech karczmarki.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4782
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12956
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5750
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7298
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4782
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12956
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5750
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7298
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Suche składniki delikatnie wymieszaj i dorzuć do nich pokrojone masło (zimne) – całość siekaj przez około 3-4 minuty. Następnie wbij jajko i zagnieć. Gdy uzyskasz jednolitą masę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce i przy pomocy miksera wyrób kruszonkę (początkowo ustaw niskie obroty, później zwiększ do średnich). Blaszkę o wymiarach 20x34cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na wielkość blaszki do pieczenia. Wyłóż nim formę i podpiecz spód przez około kwadrans. Wyciągnij ciasto z piekarnika, umieść na nim borówki i kruszonkę i wstaw ponownie do pieca na około 35-40 minut.
Ciasto smakuje wyśmienicie w tej wersji, jednak jeśli jesteście zwolennikiem lukru lub cukru pudru, to możesz przybrać kruszonkę tymi dodatkami. Pamiętaj, że takie kruche ciasto z kruszonką będzie też doskonałe z innymi owocami – dobrym pomysłem jest wykorzystywanie gatunków, na które obecnie trwa sezon.