Do góry

Desery Przepis na:

vispipuuro-kasza manna po fińsku…

vispipuuro-kasza manna po fińsku…

Autor:

Przepisów i artykułów: 526 Ocena: 18304

Dodano:

Odsłon: 6202

…vispipuuro w kuchni fińskiej bądź klappgröt w kuchni szwedzkiej to kasza manna na mleku z jagodami, zazwyczaj brusznicami. Deser można podać z mlekiem i cukrem czy też słodką śmietanką. Przeglądając przepisy widziałam że deser ten jest zarówno przyrządzany na mleku jak i wodzie; ja zrobiłam na mleku.

Składniki

  • 500ml wody bądź mleka
  • 80 ml kaszy manny
  • 150 ml mrożonych jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. do garnka wlewamy mleko, dodajemy kaszę mannę, sól i cukier. Gotujemy od czasu do czasu mieszając do zgęstnienia kaszy manny.

  2. Wcześniej zmiksowane na gładką masę jagody dodajemy do gotującej się kaszy i jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu.

  3. Studzimy i ubijamy mikserem, aż kaszka zrobi się puszysta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń