Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis od Dorotus przetestowany przeze mnie:)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336583
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3403
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422481
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2380
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336583
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3403
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422481
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2380
Składniki
Mleko razem z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy. Masło, nutellę, kakao miksujemy, następnie dodajemy zmielone orzechy i posiekane orzechy. Jeden suchy wafel ( u mnie o wym. 23x29 cm ) układamy na stolnicy i równomiernie rozprowadzamy na nim masę z nutelli. Następnie przykrywamy drugim waflem i smarujemy na nim masę mleczną. Przykrywamy trzecim waflem i obciążamy czymś ciężkim np. deską kuchenną. Wkładamy do lodówki na min. godzinę lub całą noc. Po stężeniu kremów w lodówce smarujemy rozpuszczoną czekoladą ( czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej ) od strony masy z nutelli. Ponownie wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje. Kroimy w kwadraty. Ważne: Jeśli zostawiamy wafle w lodówce pamiętajmy, aby zawsze je czymś obciążyć na górze. Unikniemy w ten sposób oddzielania się wafli od siebie.