Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis od Dorotus przetestowany przeze mnie:)
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1864
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5673
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5647
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1864
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5673
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5647
Składniki
Mleko razem z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy. Masło, nutellę, kakao miksujemy, następnie dodajemy zmielone orzechy i posiekane orzechy. Jeden suchy wafel ( u mnie o wym. 23x29 cm ) układamy na stolnicy i równomiernie rozprowadzamy na nim masę z nutelli. Następnie przykrywamy drugim waflem i smarujemy na nim masę mleczną. Przykrywamy trzecim waflem i obciążamy czymś ciężkim np. deską kuchenną. Wkładamy do lodówki na min. godzinę lub całą noc. Po stężeniu kremów w lodówce smarujemy rozpuszczoną czekoladą ( czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej ) od strony masy z nutelli. Ponownie wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje. Kroimy w kwadraty. Ważne: Jeśli zostawiamy wafle w lodówce pamiętajmy, aby zawsze je czymś obciążyć na górze. Unikniemy w ten sposób oddzielania się wafli od siebie.