Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle przekładane z PRL-u to jeden ze smaków dzieciństwa – chrupiące wafle i kremowo-czekoladowa masa, której smak zna każdy. Jeśli chcesz wzbogacić przepis z przeszłości ciekawymi dodatkami lub jeśli jego oryginalna wersja jest dla ciebie za słodka, możesz dodać do domowego karmelu pokruszoną chałwę, zmielone orzechy, kakao lub przełożyć wafle masą toffi naprzemiennie z ulubionym, kwaskowatym dżemem, np. rabarbarowym, agrestowym lub porzeczkowym.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 258
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1081
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 258
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1081
Składniki
Wlej mleko do dużego garnka, dodaj cukier i mieszając zagotuj. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Podczas tego procesu mleko będzie powoli zmieniało się w karmel. Jeśli często korzystasz w kuchni z karmelu, możesz przygotować podwójną porcję, wlać część toffi do słoiczka i przechowywać w lodówce. Taki domowy karmel świetnie nadaje się do polania lodów, deserów lub ciast.
Po 2,5 godzinach gotowania masy karmelowej dodaj posiekaną czekoladę oraz masło i wymieszaj, aby składniki całkowicie się rozpuściły. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a krem będzie gotowy.
Rozwiń opakowanie wafli i na pierwszym z nich rozsmaruj dokładnie porcję kremu i przykryj kolejnym arkuszem wafla. Powtarzaj czynność do wykończenia kremu, aby przykryć całość ostatnim, piątym waflem. Zawiń arkusze z karmelem w opakowanie po waflach i ułóż na wierzchu kilka ciężkich książek (lub inny, płaski, ciężki przedmiot). Pozostaw wafle w takiej formie na kilka godzin. Po tym czasie odwiń papier i krój przysmak w prostokąty lub romby. Wafle przechowuj zawinięte w papier, by nie wysychały.