Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik walentynkowy, pyszny prezencik.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9521
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9521
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Składniki
Robimy biszkopt: ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (26 cm) pieczemy 25 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Studzimy biszkopt, następnie kroimy na trzy części. Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w szklance wrzątku, i odstawiamy do wystudzenia. Ser z wiaderka dzielimy na trzy części, (ja dałam serek waniliowy z biedronki, więc już nie dosładzałam). Jeżeli używamy serka zwykłego proponuję dosłodzić odrobinę do smaku. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy konfiturą jagodową, jedną część serka miksujemy z niebieską jeszcze płynną galaretką, (ja wstawiłam masę na trochę do lodówki, by dobrze stężała, potem znowu ją zmiksowałam ), wykładamy masę na konfiturę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na biszkopt smarujemy konfiturę wiśniową i tak samo przygotowujemy drugą część sera z galaretką wiśniową, smarujemy na konfiturze i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym.
Na wierzch mieszamy ostatnią część sera z galaretką cytrynową, smarujemy boki i wierzch, zostawiamy 2 łyżki masy i mieszamy ją z barwnikiem czerwonym, proponuję dodać barwnik w żelu lub w proszku wymieszany w odrobinie wody, ja dosypałam taki w proszku i w masie nie zbyt się rozmieszał. Dekorujemy nasz torcik, potem do lodówki i gotowe. SMACZNEGO