Do góry

Desery Przepis na:

Walentynkowy sernik na zimno.

Walentynkowy sernik na zimno.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9161

Dodano:

Odsłon: 989

Torcik walentynkowy, pyszny prezencik.

Składniki

  • biszkopt : 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kilogram sera w wiaderku
  • galaretka wiśniowa
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka niebieska
  • 200 g konfitury wiśniowej
  • 200 g konfitury jagodowej
  • odrobina barwnika czerwonego
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Walentynkowy sernik na zimno.

Przygotowanie

  1. Robimy biszkopt: ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (26 cm) pieczemy 25 min w 180 stopniach do suchego patyczka.
    Studzimy biszkopt, następnie kroimy na trzy części.

    Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w szklance wrzątku, i odstawiamy do wystudzenia.
    Ser z wiaderka dzielimy na trzy części, (ja dałam serek waniliowy z biedronki, więc już nie dosładzałam). Jeżeli używamy serka zwykłego proponuję dosłodzić odrobinę do smaku.

    Pierwszy blat biszkoptu smarujemy konfiturą jagodową, jedną część serka miksujemy z niebieską jeszcze płynną galaretką, (ja wstawiłam masę na trochę do lodówki, by dobrze stężała, potem znowu ją zmiksowałam ), wykładamy masę na konfiturę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu.

    Na biszkopt smarujemy konfiturę wiśniową i tak samo przygotowujemy drugą część sera z galaretką wiśniową, smarujemy na konfiturze i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym.

  2. Na wierzch mieszamy ostatnią część sera z galaretką cytrynową, smarujemy boki i wierzch, zostawiamy 2 łyżki masy i mieszamy ją z barwnikiem czerwonym, proponuję dodać barwnik w żelu lub w proszku wymieszany w odrobinie wody, ja dosypałam taki w proszku i w masie nie zbyt się rozmieszał. Dekorujemy nasz torcik, potem do lodówki i gotowe.
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń