Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatną, puszystą i niezwykle smaczną babkę waniliową z rodzynkami. Babka idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także świetnie sprawdza się na wielkanocnym stole :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5309
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11739
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5309
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11739
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Składniki
Na początku przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy* i przelewamy je do miseczki, do której dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Zawartość miseczki mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże mogły odpowiednio urosnąć. * Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabijemy drożdże
Rodzynki przelewamy wrzątkiem, a masło rozpuszczamy w rondelku - oba produkty studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy cukier, szczyptę soli, 2 jajka, 1 żółtko, ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie nam odchodziło od rąk.
Następnie do ciasta dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rodzynki. Po dodaniu tych składników ponownie wyrabiamy ciasto. * Jeśli będziemy piekli babkę w tradycyjnej formie to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a jeśli w formie silikonowej to ustawiamy ją na płaskiej blaszce i tylko delikatnie smarujemy ją masełkiem. Następnie do formy wykładamy przygotowane ciasto. Formę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, tak aby ciasto powiększyło swoją objętość.
Na koniec formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut. * Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Życzę smacznego! :)