Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne truskawki liofilizowane skryte w kremie waniliowym otulone delikatnym biszkoptem.
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując dodajemy sok cytrynowy i cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość.
Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą.
Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone
Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę.
Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników.
Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki.
Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej.
Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem.
Masło miksuję ręcznym mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodaję skondensowane mleko, miksuję do chwili gdy masy się połączą i uzyskam gładki lśniący krem. Pod koniec miksowania wlewam ekstrakt waniliowy.
Zimny biszkopt rozwijam z ręczników, smaruję kremem, posypuję truskawkami liofilizowanymi i zwijam roladę.
Zwiniętą roladę przekładam na tacę.
Przed podaniem roladę lekko posypuję przetartymi przez sitko truskawkami liofilizowanymi.
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1648
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17450
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 406
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7675
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1648
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17450
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 406
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7675
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując dodajemy sok cytrynowy i cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą. Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę. Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników. Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki. Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej. Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem.
Masło miksuję ręcznym mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodaję skondensowane mleko, miksuję do chwili gdy masy się połączą i uzyskam gładki lśniący krem. Pod koniec miksowania wlewam ekstrakt waniliowy. Zimny biszkopt rozwijam z ręczników, smaruję kremem, posypuję truskawkami liofilizowanymi i zwijam roladę.
Zwiniętą roladę przekładam na tacę.
Przed podaniem roladę lekko posypuję przetartymi przez sitko truskawkami liofilizowanymi.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Desery
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Desery
Domowe lody bananowe z masłem orzechowym
Desery
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki
Ciasto "Och i Ach"
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 270
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Pl...
Odsłon: 220