Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chruściki o smaku serka waniliowego w kształcie kwiatków. Proste, szybkie do zrobienia.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 784
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10374
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4701
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 784
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10374
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4701
Składniki
Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, sól, spirytus, serek waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na paski o szerokości 3-4 cm i długości około 7 cm. Z pasków formuję kokardki i sklejam dwa na krzyż. Nacinam każdą końcówkę kawałek. W głębokiej patelni rozpuszczam smalec. Powinien mieć taką temperaturę że po włożeniu kawałka ciasta zacznie się delikatnie rumienić ale nie palić. Wkładam po cztery kwiatki i smażę z każdej strony aż zrumienią się. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak przestygną posypuję cukrem pudrem.