Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chruściki o smaku serka waniliowego w kształcie kwiatków. Proste, szybkie do zrobienia.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1608
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1040
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1608
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1040
Składniki
Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, sól, spirytus, serek waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na paski o szerokości 3-4 cm i długości około 7 cm. Z pasków formuję kokardki i sklejam dwa na krzyż. Nacinam każdą końcówkę kawałek. W głębokiej patelni rozpuszczam smalec. Powinien mieć taką temperaturę że po włożeniu kawałka ciasta zacznie się delikatnie rumienić ale nie palić. Wkładam po cztery kwiatki i smażę z każdej strony aż zrumienią się. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak przestygną posypuję cukrem pudrem.