Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, malutkie pączki, w sam raz na raz. :) Smażone w głębokim oleju kokosowym, który ma tę zaletę, że się nie pieni i pięknie pachnie. Można oczywiście użyć oleju rzepakowego, smak pączków będzie równie rewelacyjny.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 261
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 83
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 123
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 261
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 83
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 123
Składniki
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Mąkę wymieszać z drożdżami. Do ciepłego mleka dodać mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, aromat, sól, jajka i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski. Ścierkę kuchenną namoczyć w gorącej wodzie, wyżąć i przykryć miskę z ciastem. Odstawić na ok. 60 min., aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto posypać mąką, ponownie zagnieść. Formować małe kulki (2-3 cm średnicy), układać na papierze do pieczenia. Przykryć ścierką (suchą) i odstawić na 20 minut.
Olej podgrzać w wysokim garnku. Wkładać pączki i smażyć za złotobrązowo, często obacając. Wyciągać łyżką cedzakową i obtaczać w pozostałym cukrze. Studzić na kratce. Smacznego :)