Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka z płatkami owsianymi, orzechami, kokosem, rodzynkami i żurawiną. Te ciasteczka są odpowiednie dla wegan i wegetarian, ale z pewnością zasmakują każdemu.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 33
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10314
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 107
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 949
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 33
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10314
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 107
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 949
Składniki
1 łyżeczkę siemienia lnianego mielimy. Dodajemy ziarna chia i zalewamy około 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Ta mieszanka zastąpi jajko i dobrze sklei ciasteczka. Połówkę banana rozgniatamy widelcem. Orzechy i morele siekamy. Łączymy składniki - płatki owsiane, mąkę, cukier, olej, banana, pozostałe siemię, posiekane orzechy, żurawinę, rodzynki, morele, syrop z agawy (lub klonowy), proszek do pieczenia, przyprawy i namoczone siemię z chią. Całość zagniatamy, aż do połączenia składników. Odrywamy porcje ciasta, formujemy kulki i lekko dociskamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Ciasteczka zostawiamy do ostudzenia. Najlepsze są następnego dnia.