Do góry

Desery Przepis na:

Wegańskie ciasto drożdżowe z letnimi owocami i kokosową kruszonką

Wegańskie ciasto drożdżowe z letnimi owocami i kokosową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 2189

Dodano:

Odsłon: 849

Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe - tym razem wegańskie. Tradycyjne ciasto drożdżowe zawiera jajka i mleko. Do tej pory wiele osób twierdzi, że bez jajek i mleka taki rodzaj ciasta nie ma prawa się udać - ja w tym przepisie, oczywiście udokumentowanym zdjęciami, udowadniam że to nieprawda :) Takie ciasto jak dla mnie smakuje lepiej niż tradycyjne. Jest równie mięciutkie, puszyste i pachnące, jak jego tradycyjny odpowiednik, a rośnie dosłownie jak szalone ;). Zapieczone owoce i kokosowa kruszonka nadają mu bardzo ciekawego smaku, do którego chce się wracać i trudno jest poprzestać na jednym, niewielkim kawałku ;)

Składniki

  • (porcja na blachę 25x25cm)
  • 3,5 szklanki jasnej mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 kostki świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe, ale z migdałowym będzie też super)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sok i skórka otarta z 0,5 cytryny
  • porządna szczypta soli
  • opcjonalnie 0,5 kieliszka rumu
  • Na kruszonkę:
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka dobrej roślinnej margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki
  • Na lukier
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • Dodatkowo:
  • ulubione sezonowe owoce - u mnie była to mieszanka truskawek, poziomek, malin żółtych oraz czerwonych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegańskie ciasto drożdżowe z letnimi owocami i kokosową kruszonką

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od nastawienia rozczynu: drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy razem, aż powstanie gładka emulsja bez grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
    Ja trochę się zagapiłam i wyrosło mi bardziej niż zwykle ;)

  2. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, sól, skórkę z cytryny, sok i podgrzane mleko roślinne (ma być przyjemnie ciepłe, nie gorące) oraz wyrośnięte drożdże. Jeśli chcemy, dodajemy rum lub aromat.
    Do miksera zakładamy hak i wyrabiamy na niskich obrotach około 7-10 minut. Ciasto ma wydawać się odrobinę za luźne. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka roślinnego.



    Przykrywamy folią i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.

  3. Przygotowujemy kruszonkę - podane składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami do uzyskania kruszonki.

  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i rozciągamy tak, żeby zajęło całą blachę. Dobrze jest robić to dłońmi zmoczonymi w oleju, wtedy naprawdę fajnie ciasto się rozprowadza.
    Na rozciągnięte ciasto wykładamy owoce i lekko wciskamy je w ciasto.
    Całość posypujemy obficie kruszonką.
    Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, dla pewności sprawdzając patyczkiem.

  5. Studzimy. Ostudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.












    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń