Do góry

Desery Przepis na:

Wiedeńskie rogaliki waniliowe

Wiedeńskie rogaliki waniliowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3613

Dodano:

Odsłon: 5248

Ukochane świąteczne ciasteczka mojej mamy. Maleńkie i kruche. Mama, biorąc rogaliczka do ust, zawsze podziwia moją cierpliwość w ich formowaniu. Cóż, ukształtowanie 80 rożków trochę trwa, ale i tak wolę lepić te maleństwa niż wałkować ciasto.

Składniki

  • 100 g mielonych migdałów (bez skórki) lub mieszanki migdałów i orzechów laskowych
  • 300 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • cukier puder z wanilią lub cukrem wanilinowym do obfitego oprószenia ciasteczek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z masła, mąki, mielonych migdałów i orzechów, cukru, soli i żółtek zagnieść kruche ciasto. Można to zrobić, siekając na stolnicy albo przy pomocy malaksera, miksera itp. Ciasto owinąć w folię i chłodzić przez 2 godziny w lodówce.

  2. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni. Ciasto porcjami wyjmować z lodówki. Na stolnicy formować wałeczki o grubości 1-1,5 cm. Odcinać kawałki o długości około 5 cm i formować malutkie rogaliki z cieńszymi końcami. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10-12 minut. Gorące rogaliki obtaczać w cukrze pudrze z wanilią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 stycznia 2018 Jedne z najbardziej kalorycznych (masło i cukier w wielkiej ilosci) tradycyjnych specjałów kuchni niemiecko-austriacko-czeskiej... Originalna nazwa tych mini rogaliczków brzmi "Vanillekipferl"

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń