Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ukochane świąteczne ciasteczka mojej mamy. Maleńkie i kruche. Mama, biorąc rogaliczka do ust, zawsze podziwia moją cierpliwość w ich formowaniu. Cóż, ukształtowanie 80 rożków trochę trwa, ale i tak wolę lepić te maleństwa niż wałkować ciasto.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10616
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6129
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12996
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4752
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10616
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6129
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12996
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4752
Składniki
Z masła, mąki, mielonych migdałów i orzechów, cukru, soli i żółtek zagnieść kruche ciasto. Można to zrobić, siekając na stolnicy albo przy pomocy malaksera, miksera itp. Ciasto owinąć w folię i chłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni. Ciasto porcjami wyjmować z lodówki. Na stolnicy formować wałeczki o grubości 1-1,5 cm. Odcinać kawałki o długości około 5 cm i formować malutkie rogaliki z cieńszymi końcami. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10-12 minut. Gorące rogaliki obtaczać w cukrze pudrze z wanilią.