Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na tradycyjną, bardzo smaczną,aromatyczną, puchatą babkę z bakaliami.Doskonała na wielkanocny stół.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11627
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 80
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8082
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155118
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1120
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11627
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 80
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8082
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155118
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1120
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać miąższ z laski wanilii. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać do miski,dodać pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże z laską wanilii i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką, spłaszczyć, obsypać bakaliami. Ponownie zagnieć. Formę na babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną ,oprószyć mąką,przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min w temperaturze 190°C. Upieczoną babkę odwrócić i wyjąć z formy. Zimna babkę polać lukrem lub biała polewą czekoladową.