Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami

Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 178

Dodano:

Odsłon: 8722

Zapraszam na tradycyjną, bardzo smaczną,aromatyczną, puchatą babkę z bakaliami.Doskonała na wielkanocny stół.

Składniki

  • 650 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • miąższ z laski wanilii
  • 200 g bakali np.suszonej żurawiny,śliwki,rodzynek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać miąższ z laski wanilii.
    Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10
    minut.
    Mąkę przesiać do miski,dodać pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone
    w mleku drożdże z laską wanilii i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut
    w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną
    mąką, spłaszczyć, obsypać bakaliami. Ponownie zagnieć. Formę na
    babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną ,oprószyć mąką,przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min w temperaturze 190°C.
    Upieczoną babkę odwrócić i wyjąć z formy.

    Zimna babkę polać lukrem lub biała polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 marca 2018 Ale fajna babeczka :D
Mam już dwie, ale tą też wezmę ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń