Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeżo upieczone ciasto drożdżowe nie może nie smakować, zwłaszcza z takim nadzieniem......
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 285
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4717
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 506
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 285
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4717
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 506
Składniki
W misie miksera wymieszać mąkę z cukrem i drożdżami, wlać mleko i roztopione masło, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do podwojenia objętości ( około 1,5 godziny).
W blenderze zmiksować składniki nadzienia. Gdyby masa była zbyt gęsta do rozsmarowania, dodać łyżkę mleka.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat rozwałkować prostokąt ( mniej więcej 40x60 cm). Rozsmarować nadzienie, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Roladę przekroić wzdłuż na pół, zapleść w warkocz, końce dobrze zlepić formując okrąg. Wieniec drożdżowy przełożyć na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed pieczeniem ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Piec przez 30-35 minut.
Cukier puder wymieszać z mlekiem, lukrem polać lekko ostygnięte ciasto, posypać orzechami.