Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 3692
Dodano: 02.01.2019
Odsłon: 3560
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek. Cztery białka ubijamy z czterema łyżkami zimnej wody na pianę. Wsypujemy 200 g cukru i dalej ubijamy. Pojedyńczo dodajemy żółtka ciągle ubijając.
Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do ubitych jajek. Ostrożnie mieszamy. Formę na babkę z dziurką smarujemy masłem i lekko opruszamy mąką. Jest to konieczne, żeby ciasto po upieczeniu dobrze odstało od formy. Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach( termoobieg 180 stopni). Ciasto zostawiamy w formie do ostygnięcia.
Gotujemy budyń z mlekiem i cukrem wedug przepisu na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Budyń nie może być za gorący. Masło ucieramy, ważne jest, żeby nie było za zimne. I po łyżce ddajemy przestudzony budyń. Ucieramy na puch i wstawiamy do zimnego.
Ciasto przecinamy dwa razy. Tradycyjnie smarujemy konfiturą tylko dolną wastwę, a górną kremem. Ja posmarowałam obydwie warstwy konfiturą i kremem. Jeśli lubicie można pokropić ciasto odrobiną rumu.
Odrobinę kremu odkładamy do rękawa cukierniczego do ozdoby, a resztą kremu smarujemy boki ciasta. Ciasto obsypujemy krokantem. Na wierzchu wyciskamy małe rozetki z kremu i dekorujemy je kandyzowanymi wisienkami. Wstawiamy do lodówki, bo podobno ciasto jest najlepsze dopiero następnego dnia, gdy się trochę przegryzie. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (18)

bryssska 03 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Wygląda bosko, mniam ;-D0 Kto głosował? | Odpowiedz

CookWithMe 02 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Jak pięknie i smakowicie wygląda :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 02 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Ciasto musi być pyszne. Wygląda pięknie:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 02 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Cudeńko :-) Pięknie wygląda. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 02 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Ale bym skosztowała,piękny i pyszny,przepis zabieram:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 02 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Super:) Już jest u mnie w książce:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 02 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Jesetem pod wrazeniem, kazdy element ciasta wyglada na bardzo smaczny! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 02 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Pysznie wygląda, a teraz po obiedzie chapnął bym taki większy kawałek :D Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 02 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Rewelacja! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz