Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec z Frankurtu

Wieniec z Frankurtu

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 3692

Dodano:

Odsłon: 3560

Wieniec z Frankfurtu to klasyka niemieckich cukierników. Ciasto symbolizuje cesarską koronę, otoczka z krokantu złoto, a kandyzowane wisienki ozdobne rubiny. Ten przepis przepis jest zdecydowanie najlepszym przepisem na frankfurtcki wieniec.

Składniki

  • na foremkę 26 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki
  • 80 g skrobi kukurydzianej( mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło i mąka do formy
  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 paczuszka budyniu waniliowego
  • 250 g masła ( o temperaturze pokojowej)
  • 50 g cukru
  • mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki, malin lub wiśni
  • paczuszka krokantu
  • kandyzowane wisienki do dekoracji
  • jeśli ktoś lubi odrobina rumu do nasączenia ciasta
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wieniec z Frankurtu

Przygotowanie

  1. Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek. Cztery białka ubijamy z czterema łyżkami zimnej wody na pianę. Wsypujemy 200 g cukru i dalej ubijamy. Pojedyńczo dodajemy żółtka ciągle ubijając.

  2. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do ubitych jajek. Ostrożnie mieszamy. Formę na babkę z dziurką smarujemy masłem i lekko opruszamy mąką. Jest to konieczne, żeby ciasto po upieczeniu dobrze odstało od formy. Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach( termoobieg 180 stopni). Ciasto zostawiamy w formie do ostygnięcia.

  3. Gotujemy budyń z mlekiem i cukrem wedug przepisu na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Budyń nie może być za gorący. Masło ucieramy, ważne jest, żeby nie było za zimne. I po łyżce ddajemy przestudzony budyń. Ucieramy na puch i wstawiamy do zimnego.

  4. Ciasto przecinamy dwa razy. Tradycyjnie smarujemy konfiturą tylko dolną wastwę, a górną kremem. Ja posmarowałam obydwie warstwy konfiturą i kremem. Jeśli lubicie można pokropić ciasto odrobiną rumu.

  5. Odrobinę kremu odkładamy do rękawa cukierniczego do ozdoby, a resztą kremu smarujemy boki ciasta. Ciasto obsypujemy krokantem. Na wierzchu wyciskamy małe rozetki z kremu i dekorujemy je kandyzowanymi wisienkami. Wstawiamy do lodówki, bo podobno ciasto jest najlepsze dopiero następnego dnia, gdy się trochę przegryzie. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń