Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno wilgotne ciasto pomarańczowe rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Jego największą zaletą jest to, że nawet na następny dzień wciąż jest przyjemnie mokre. W połączeniu z polewą czekoladową przypomina nieco w aromacie popularne ciastka delicje. Dzięki skórce owocowej ma dużo więcej smaku i pięknie pachnie. Przepis na wilgotne ciasto pomarańczowe nie jest trudny, dlatego warto go wypróbować i poczęstować bliskich deserem do popołudniowej kawy.
Mała keksówka lub tortownica
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242711
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242711
Składniki
Na początku jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę.
Cały czas ubijając: dodaj skórkę z pomarańczy, a następnie powoli, cienką strużką, wlej cały olej. Zmniejsz moc miksera. Wlewaj mleko porcjami, a potem sok z pomarańczy.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Dodawaj, także porcjami i wymieszaj delikatnie łyżką, aż całość nie połączy się w gładką masę.
Ciasto przelej do keksówki lub małej tortownicy (koniecznie wyłożonych papierem do pieczenia). Wyrównaj z wierzchu i piecz w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 50 min. (do suchego patyczka).
Po tym czasie wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia. Dopiero lekko schłodzone wyjmij z formy. Jeśli nie chcesz pokrywać wilgotnego ciasta pomarańczowego polewą czekoladową, możesz po prostu oprószyć go cukrem pudrem, tuż przed podaniem.
Jeśli chcesz przygotować polewę czekoladową, to najpierw pokrusz czekoladę na mniejsze kawałki. W rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło. Cały czas mieszając, dodaj śmietankę. Gdy składniki się połączą, wsyp kakao i pokruszoną czekoladę. Całość nadal energicznie mieszaj, wszystkie składniki powinny się połączyć w jednolitą masę. Gdy tak się stanie zestaw z ognia do ostygnięcia. Gdy polewa będzie letnia, polej nią wystudzone ciasto pomarańczowe. Odstaw do zastygnięcia.