Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno wilgotne ciasto pomarańczowe rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Jego największą zaletą jest to, że nawet na następny dzień wciąż jest przyjemnie mokre. W połączeniu z polewą czekoladową przypomina nieco w aromacie popularne ciastka delicje. Dzięki skórce owocowej ma dużo więcej smaku i pięknie pachnie. Przepis na wilgotne ciasto pomarańczowe nie jest trudny, dlatego warto go wypróbować i poczęstować bliskich deserem do popołudniowej kawy.
Mała keksówka lub tortownica
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18218
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2561
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 223
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 286
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5454
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18218
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2561
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 223
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 286
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5454
Składniki
Na początku jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę.
Cały czas ubijając: dodaj skórkę z pomarańczy, a następnie powoli, cienką strużką, wlej cały olej. Zmniejsz moc miksera. Wlewaj mleko porcjami, a potem sok z pomarańczy.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Dodawaj, także porcjami i wymieszaj delikatnie łyżką, aż całość nie połączy się w gładką masę.
Ciasto przelej do keksówki lub małej tortownicy (koniecznie wyłożonych papierem do pieczenia). Wyrównaj z wierzchu i piecz w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 50 min. (do suchego patyczka).
Po tym czasie wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia. Dopiero lekko schłodzone wyjmij z formy. Jeśli nie chcesz pokrywać wilgotnego ciasta pomarańczowego polewą czekoladową, możesz po prostu oprószyć go cukrem pudrem, tuż przed podaniem.
Jeśli chcesz przygotować polewę czekoladową, to najpierw pokrusz czekoladę na mniejsze kawałki. W rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło. Cały czas mieszając, dodaj śmietankę. Gdy składniki się połączą, wsyp kakao i pokruszoną czekoladę. Całość nadal energicznie mieszaj, wszystkie składniki powinny się połączyć w jednolitą masę. Gdy tak się stanie zestaw z ognia do ostygnięcia. Gdy polewa będzie letnia, polej nią wystudzone ciasto pomarańczowe. Odstaw do zastygnięcia.