Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretka z białego wina z jeżynami i jadalnymi kwiatami. Biała galaretka z posmakiem mięty i syropu klonowego. Wszystko razem cudownie smakuje i bawi oko. Dość łatwe z wykonaniu.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 212
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 212
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Półokrągła blaszka 26 X 11 cm. Kwiaty, miętę, jeżyny opłukać i wysuszyć. Galaretka winna. Żelatynę wymieszać z wodą. Podgrzać wino z cukrem i wodą ( do rozpuszczenia cukru ). Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Spód foremki wyłożyć kwiatami potem jeżynami. Zalać częścią letniej galaretki, tak żeby kwiaty i owoce nie wypłynęły. Wstawić do lodówki. Potem wylać resztę galaretki i po bokach ułożyć listki mięty.
Galaretka jogurtowo-miętowa. Jogurt wymieszać z syropem klonowym, śmietaną, sokiem cytrynowym. W mleku na małym ogniu gotować listki mięty, ok. 5 minut. Potem wyjąć miętę i odcisnąć z niej soki. W lekko gorącym jeszcze mleku rozpuścić żelatynę. Do żelatyny po łyżce dodawać masę jogurtową. Gotową galaretkę wylać na zastygłą galaretkę winną.
Wstawić do lodówki.
Podawać z białym winem wykorzystanym do galaretki.