Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka inna szarlotka :) Są jabłka, ciasto kruche i to wszystko dopełnia sok wiśniowy, powiem że wyszła super.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 510
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 419
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1518
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 510
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 419
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1518
Składniki
Na stolnicy zagniatamy ciasto kruche, wstawiamy do lodówki by odpoczęło. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy szklankę soku wiśniowego jak mamy za słodki to rozcieńczamy z wodą, ja miałam robiony i akurat był w sam raz. W pozostałej połowie szklanki soku mieszamy budyń. Do gotującego się soku wsypujemy jabłka, a po chwili rozmieszany budyń.
Ciasto kruche wałkujemy na placek i wylepiamy dno i do połowy brzegi małej tortownicy (20 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto wylewamy nasz jabłkowo- wiśniowy budyń, wstawiamy ciasto do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w 170 stopniach. Ubijamy 2 białka z dwoma łyżkami cukru na sztywno, i jak widzimy że ciasto kruche bo bokach zaczyna być przypieczone, dekorujemy wierzch białkami. Całość jeszcze podpiekamy 5 minut.
Ciasto najlepiej schłodzić by masa dobrze zastygła. SMACZNEGO