Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka inna szarlotka :) Są jabłka, ciasto kruche i to wszystko dopełnia sok wiśniowy, powiem że wyszła super.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Na stolnicy zagniatamy ciasto kruche, wstawiamy do lodówki by odpoczęło. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy szklankę soku wiśniowego jak mamy za słodki to rozcieńczamy z wodą, ja miałam robiony i akurat był w sam raz. W pozostałej połowie szklanki soku mieszamy budyń. Do gotującego się soku wsypujemy jabłka, a po chwili rozmieszany budyń.
Ciasto kruche wałkujemy na placek i wylepiamy dno i do połowy brzegi małej tortownicy (20 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto wylewamy nasz jabłkowo- wiśniowy budyń, wstawiamy ciasto do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w 170 stopniach. Ubijamy 2 białka z dwoma łyżkami cukru na sztywno, i jak widzimy że ciasto kruche bo bokach zaczyna być przypieczone, dekorujemy wierzch białkami. Całość jeszcze podpiekamy 5 minut.
Ciasto najlepiej schłodzić by masa dobrze zastygła. SMACZNEGO