Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarpone, biszkopty nasączone kawą i alkohole kom, to połączenie idealne, nie za słodkie nie za gorzkie. Zapraszam na przepyszne oryginalne włoskie tiramisu. Z tym przepisem poczujecie się jak w prawdziwej włoskiej restauracji.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14633
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14633
Składniki
W pierwszej kolejności zaparzyć kawę, zostawić do wystudzenia. Przelać przez sitko i dodać alkohol. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchną masę, po chwili ubijania dodawać stopniowo mascarpone nie przestając ubijać. Ubijać do momentu gdy masa będzie jednolita i gładka. W oddzielnej misce ubić same białka na sztywną pianę. Ubitą pianę dodać do utartych żółtek i delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać. 1/3 biszkoptów zamoczyć w kawie (tylko kilka sekund) wyłożyć na talerz (na tym którym chcemy podawać) posmarować połową kremu, następnie układamy kolejną porcję nasączonych biszkoptów i pozostałą część kremu. Na samą górę układamy same nasączone biszkopty. Całość posypujemy ciemnym kakao.
Tiramisu przechowujemy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego
Bardzo polecam :)
:)