Do góry

Desery Przepis na:

Wysoki sernik ze śmietaną

Wysoki sernik ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3749

Dodano:

Odsłon: 9519

Wysoki sernik ze śmietaną

Składniki

  • Ciasto : 10 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 9 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa serowa: kg sera białego półtłustego
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 10 jaj
  • 2 cukry waniliowe
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • pół szklanki śmietany kwaśnej 18%
  • czubata łyżka cukru pudru
  • budyń waniliowy / na 0,5 l mleka
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kisielu cytrynowego
  • sok z jednej cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wysoki sernik ze śmietaną

Przygotowanie

  1. Masło posiekać nożem z mąką. Dodać resztę składników. Schłodzić w lodówce ok. pół godziny.

    Ser zmielić w maszynce do mięsa.
    Z podanej w przepisie ilości cukru odebrać 2 łyżki i utrzeć z żółtkami na puszystą masę.
    Do zmielonego sera dodawać stopniowo po trochę masy jajecznej i ucierać mikserem.
    Do pół szklanki kwaśnej śmietany dodać budyń i kisiel w proszku oraz jedną łyżkę mąki pszennej. Po wymieszaniu dodać do sera.

    Do białek dodać szczyptę soli i 1 łyżkę zimnej wody, ubijać na sztywną pianę.Dodać cukier i dalej ubijać.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru.
    Pianę i śmietanę połączyć z serem, delikatnie wymieszać, dodać resztę składników.

    Do formy wyłożyć ciasto i podpiec w temp. ok 180 C przez ok.10-15 min.
    Na ciasto wyłożyć ser i piec 1,5 h.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń