Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabajone to włoski deser, który ma niebanalną konsystencję i dodatek alkoholu. Przepis wbrew pozorom nie jest skomplikowany. Deser możesz udekorować deser startą czekoladą, bitą śmietaną lub owocami. Przekonaj się!
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 101
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1833
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 223
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6320
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 101
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1833
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 223
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6320
Składniki
Przygotuj kąpiel wodną, umieszczając miskę na garnku z gotującą się wodą. Upewnij się, że dno miski nie dotyka wody. Do miski wbij żółtka jaj. Umieść ją nad kąpielą wodną. Zacznij ubijać rózgą.
Po kilku minutach wsypuj porcjami cukier. Ubijaj dalej masę aż stanie się gęsta, puszysta i kremowa. Powinna podwoić swoją objętość i uzyskać jasny, aksamitny kolor. Stopniowo wlewaj likier, cały czas roztrzepując. Ubijaj przez kolejne 4-5 minut.
Kiedy masa osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i nadal ubijaj przez chwilę, aby lekko przestygła.
Zabajone podawaj od razu na ciepło, najlepiej w eleganckich kieliszkach lub pucharkach.