Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabajone to włoski deser, który ma niebanalną konsystencję i dodatek alkoholu. Przepis wbrew pozorom nie jest skomplikowany. Deser możesz udekorować deser startą czekoladą, bitą śmietaną lub owocami. Przekonaj się!
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Przygotuj kąpiel wodną, umieszczając miskę na garnku z gotującą się wodą. Upewnij się, że dno miski nie dotyka wody. Do miski wbij żółtka jaj. Umieść ją nad kąpielą wodną. Zacznij ubijać rózgą.
Po kilku minutach wsypuj porcjami cukier. Ubijaj dalej masę aż stanie się gęsta, puszysta i kremowa. Powinna podwoić swoją objętość i uzyskać jasny, aksamitny kolor. Stopniowo wlewaj likier, cały czas roztrzepując. Ubijaj przez kolejne 4-5 minut.
Kiedy masa osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i nadal ubijaj przez chwilę, aby lekko przestygła.
Zabajone podawaj od razu na ciepło, najlepiej w eleganckich kieliszkach lub pucharkach.