Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabajone to włoski deser, który ma niebanalną konsystencję i dodatek alkoholu. Przepis wbrew pozorom nie jest skomplikowany. Deser możesz udekorować deser startą czekoladą, bitą śmietaną lub owocami. Przekonaj się!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 93
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 93
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258470
Składniki
Przygotuj kąpiel wodną, umieszczając miskę na garnku z gotującą się wodą. Upewnij się, że dno miski nie dotyka wody. Do miski wbij żółtka jaj. Umieść ją nad kąpielą wodną. Zacznij ubijać rózgą.
Po kilku minutach wsypuj porcjami cukier. Ubijaj dalej masę aż stanie się gęsta, puszysta i kremowa. Powinna podwoić swoją objętość i uzyskać jasny, aksamitny kolor. Stopniowo wlewaj likier, cały czas roztrzepując. Ubijaj przez kolejne 4-5 minut.
Kiedy masa osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i nadal ubijaj przez chwilę, aby lekko przestygła.
Zabajone podawaj od razu na ciepło, najlepiej w eleganckich kieliszkach lub pucharkach.