Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wykonania tych zakręconych bułeczek cynamonowych nie potrzebujesz skomplikowanych składników. Wykonanie także nie przysporzy ci trudności. Cynamonowe drożdżówki podawaj na słodkie śniadanie ze szklanką kakao lub jako aromatyczna przekąska w ciągu dnia.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5553
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8838
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7757
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5323
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5553
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8838
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7757
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5323
Składniki
W garnku podgrzej mleko, wrzuć pokruszone drożdże, cukier i mieszaj do połączenia. Następnie wbij jajko, wymieszaj i przełóż do dużej miski. Wsyp przesianą mąkę, cynamon i sól. Wymieszaj, po czym wlej roztopione masło i dokładnie wyrabiaj przez ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie, miksując miękkie masło z cukrem. Na koniec dodaj cynamon, sól, wymieszaj i odstaw.
Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt ok. 30 x 40 cm. Połowę ciasta posmaruj cynamonowym nadzieniem i złóż je na pół. Lekko rozwałkuj złożone ciasto, po czym ostrym nożem potnij na paski o szerokości ok. 2,5 cm. Każdy pasek rozciągnij w dłoniach i skręć, formując drożdżówki.
Przełóż bułeczki na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości między nimi. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Następnie wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Przed upieczeniem możesz posmarować drożdżówki roztrzepanym żółtkiem. Gotowe zakręcone bułeczki cynamonowe odstaw do ostudzenia, po czym podawaj. Przechowuj pod przykryciem.