Do góry

Desery Przepis na:

Zakręcone bułeczki drożdżowe

Zakręcone bułeczki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 786

Puszyste, zakręcone bułeczki, z dodatkiem powideł lub ulubionego dżemu to pyszny dodatek do kawy lub mleka. Smakują obłędnie, aż trudno się oderwać...

Składniki

  • mąka 4 szklanki
  • drożdże 50 g
  • mleko 1 szklanka
  • jajka 3 szt
  • masło roztopione 50 g
  • cukier 5-6 łyżek
  • powidła śliwkowe / ulubiony dżem
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę.
    Do mąki wkruszamy drożdże, następnie dodajemy mleko, 2 jajka i cukier. Zagniatamy.
    Na koniec dodajemy roztopione, schłodzone masło i wyrabiamy ciasto.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.

  2. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować.

  3. Na jednym rozwałkowanym placku rozsmarowujemy powidła, na drugim dżem (ja wykorzystałam mus jabłkowy).

  4. Ciasta zwijamy w roladę.

  5. Roladę kroimy na plastry o szerokości 2 do 3 cm.

  6. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.

  7. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C.

  8. Zaręczam, że trudno doczekać się aż wystygną :)

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń