Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, zakręcone bułeczki, z dodatkiem powideł lub ulubionego dżemu to pyszny dodatek do kawy lub mleka. Smakują obłędnie, aż trudno się oderwać...
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8948
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8948
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę. Do mąki wkruszamy drożdże, następnie dodajemy mleko, 2 jajka i cukier. Zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopione, schłodzone masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować.
Na jednym rozwałkowanym placku rozsmarowujemy powidła, na drugim dżem (ja wykorzystałam mus jabłkowy).
Ciasta zwijamy w roladę.
Roladę kroimy na plastry o szerokości 2 do 3 cm.
Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C.
Zaręczam, że trudno doczekać się aż wystygną :) Smacznego !