Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, zakręcone bułeczki, z dodatkiem powideł lub ulubionego dżemu to pyszny dodatek do kawy lub mleka. Smakują obłędnie, aż trudno się oderwać...
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4428
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12034
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4428
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12034
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę. Do mąki wkruszamy drożdże, następnie dodajemy mleko, 2 jajka i cukier. Zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopione, schłodzone masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować.
Na jednym rozwałkowanym placku rozsmarowujemy powidła, na drugim dżem (ja wykorzystałam mus jabłkowy).
Ciasta zwijamy w roladę.
Roladę kroimy na plastry o szerokości 2 do 3 cm.
Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C.
Zaręczam, że trudno doczekać się aż wystygną :) Smacznego !