Do góry

Desery Przepis na:

Zakręcone ciasteczka.

Zakręcone ciasteczka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 622 Ocena: 3782

Dodano:

Odsłon: 150

U mnie dziś dzień twarogowy, zrobiłam dwa dania z udziałem twarogu. Jeśli ktoś lubi szybkie prace w wypiekach polecam ciasteczka twarogowe ze śliwką z ciasta francuskiego, nie ma nic lepszego do kawy jak takie ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty a wykonanie zajmie nam nie więcej niż 15 minut, podejrzewam że zrobią je nawet dzieci z małą pomocą rodzica.

Składniki

  • 1 ciasto francuskie 300 g,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 4 śliwki,
  • 1 małe jajko,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki śmietany 18 %.
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakręcone ciasteczka.

Przygotowanie

  1. Gotowe ciasto francuskie pokroić w poprzek na cztery równe paski i wzdłuż na dwa równe paski wyjdzie osiem kwadratów.

  2. Każdy z kwadratów przeciąć boki około jednego cm tak aby w środku pozostał mały prostokąt. W między czasie rozrobić twaróg, kostkę twarogu przełożyć do miski dodać cukier. Następnie dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się składników.

  3. Na przygotowany prostokącik nałożyć sporą łyżeczkę twarogu, na twaróg położyć umytą i osuszoną jedną połówkę śliwki skórką ku górze.

  4. Gdy już mamy położony twaróg i śliwkę wtedy każdy z wyciętych boków nakładać na śliwkę i sklejać ze sobą wychodzą takie jakby zakręcone ciasteczka.

  5. Jak już mamy przygotowane wszystkie ciasteczka, roztrzepać jajko widelcem. Ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować dość obficie wszystkie ciasteczka roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.

  6. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i studzić razem z papierem na kratce. Po ostudzeniu przełożyć na talerz. Porcja jest z jednego ciasta jeśli ktoś potrzebuje więcej wystarczy zwiększyć składniki. Z podanych składników wyszło mi osiem ciastek.

  7. Takie ciastka świetnie nadają się na przyjęcie jak i dla domowników. Są bardzo syte wystarczy zjeść jedno i wystarcza. Jeśli ktoś nie lubi twarogu i śliwek można dać inny owoc lub zrobić np. z marmoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń