Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałowy przysmak o nietypowym wyglądzie. Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla tradycyjnych tłustoczwartkowych słodkości, skorzystajcie z tego przepisu na zakręcone pączki. Ich oryginalna nazwa to kkwabaegi. Przygotowuje się je bardzo prosto. W porównaniu z tradycyjnymi pączkami nie zawierają one nadzienia. Są jednak podawane w towarzystwie konfitury.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 317
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1440
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 486
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1198
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 317
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1440
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 486
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1198
Składniki
Masło przekładamy do rondelka, wlewamy mleko. Składniki podgrzewamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski kruszymy drożdże, wbijamy jedno całe jajko, wlewamy ciepłe mleko z masłem. Całość mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut na bok.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy płynne składniki. Zagniatamy ciasto do momentu uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od miski i dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, krótko zagniatamy i dzielimy na 16-18 równych części. Z każdego kawałka ciasta robimy wałeczek o długości 25-30 cm. Następnie umieszczamy dłonie na wałeczku, jednocześnie jedną ręką rolujemy ciasto do góry, drugą do dołu. Dwa końce zwiniętego ciasta zlepiamy ze sobą. Ciasto powinno nam się samo skręcić.
Zwinięte pączki układamy na blacie kuchennym, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Olej przelewamy do garnka i rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Zakręcone koreańskie pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Ciepłe pączki obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!