Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47365

Dodano:

Odsłon: 5272

Od razu mówimy. Na weselu nie byliśmy i ryżu nie zbieraliśmy :P Po prostu jak zwykle sypnęło się z paczki. Jabłka pod ręką akurat były. W zasadzie to można nazwać to takim fajnym ciastem, bo idealnie kroi się na zimno, do tego sos śmietanowo-waniliowy i odjazd :P A więc tak:

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 2 duże jabłka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ksylitolu (można dodać więcej lub pominąć)
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Ugotowany al’ dente ryż mieszamy ze startymi na dużych oczkach jabłkami, śmietaną, jajkiem, cynamonem (ile lubcie) i ksylitolem (do smaku).
    Przekładamy do jednorazowej keksówki i pieczemy 35 min w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń