Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sklepowe półki uginają się pod naciskiem kolorowych, mlecznych deserków dla dzieci. Takie smakołyki są zazwyczaj bardzo smaczne, ale zawierają potężne ilości sztucznych słodzików, konserwantów, chemicznych barwników i nikłą obecność prawdziwych owoców czy orzechów. Nie karz swoich dzieci brakiem atrakcyjnych słodyczy i zaserwuj im domowy deser monte, bogaty w prawdziwe orzechy laskowe, ciemne kakao i wystarczającą zawartość cukru. Z pewnością wykonasz także porcję dla siebie. Dla ubogacenia smaku w swojej wersji deseru możesz dolać łyżeczkę rumu lub likieru orzechowego.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85207
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2509
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9971
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3949
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7083
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85207
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2509
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9971
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3949
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7083
Składniki
Zmiel orzechy w blenderze lub wsyp je do woreczka strunowego, zamknij woreczek i rozgnieć orzechy wałkiem do ciasta. Dla podkręcenia smaku możesz uprażyć orzechy na suchej patelni przez zmieleniem ich.
Do misy malaksera lub wysokiego naczynia wlej 150 g jogurtu, dodaj serek mascarpone oraz łyżkę słodziwa (syrop klonowy albo miód). Połącz ze sobą składniki.
Do drugiej misy włóż pozostałą cześć jogurtu, kakao i syrop klonowy, a następnie zmiksuj. Dodaj rozdrobnione orzechy laskowe.
Przygotuj szklanki lub pucharki, do których nakładaj naprzemiennie biały i ciemny krem. Wierzch deserków możesz polać syropem klonowym i posypać orzechami laskowymi.