Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty przepis na deser z jogurtu greckiego i żelatyny jest łatwy do wykonania i stanowi idealną propozycję na tani, smaczny i zdrowy deser. Jogurt grecki jest dobrym źródłem białka, a żelatyna zawiera kolagen, który jest korzystny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo, ten deser można łatwo dostosować do swoich preferencji smakowych, dodając ulubione owoce lub orzechy.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
W misce wymieszaj jogurt grecki i cukier aż do uzyskania jednolitej konsystencji (zamiast cukru można użyć miód) Żelatynę wymieszaj z dwoma łyżkami wody, poczekaj (ok. 10 min.) , aż napęcznieje. Następnie w małym garnku podgrzej, mieszając, aż się całkowicie rozpuści (nie gotuj!) i wymieszaj z jedną łyżką jogurtu. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do miski z jogurtem i cukrem, dokładnie mieszając, aby połączyć składniki. Przelej mieszankę do szklanek lub innych naczyń do deseru i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny lub do czasu, gdy deser się stężeje. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce lub posypka z płatków migdałów.