Do góry

Desery Przepis na:

Zebra.

Zebra.

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 388

Dodano:

Odsłon: 10826

Smaczne,proste ciasto .Z polewą czekoladową zdecydowanie lepsze .Im więcej cierpliwości okażecie przy naprzemiennym nakładaniu jasnego i ciemnego ciasta tym piękniejszy wzór zebry.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka gazowanej wody lub napoju smakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na jasną masę dodając
    stopniowo cukier .Następnie dodać po kolei żółtka i ubijać
    do połączenia masy jajecznej .Teraz małym strumyczkiem
    wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach miksera .
    Następnie dodajemy partiami wodę ,ubijamy .
    Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy w trzech
    częściach mieszając całość mikserem .Masę dzielimy na dwie
    części ,do jednej dodajemy kakao i mieszamy ,do drugiej 2 łyżki
    mąki i mieszamy .

  2. Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej
    bułką tartą wlewamy na przemian na środek po dwie łyżki jasnej
    masy ,dwie ciemnej ,aż do wyczerpania całości.
    Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut .Dekorujemy dowolnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń