Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na "Zebrę" jest takie samo jak w moim przepisie "Babka na oleju' i "Muffinki na oleju". Warto ten przepis sobie zapisać, gdyż jak widać jest on "wielokrotnego użytku". Samo ciasto wyglądem i smakiem wprowadza w dobry nastrój.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Nadal miksować. Kolejno dodawać żółtka, olej, wodę. Na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do miseczki. Do pozostałej części dodać nieco przegotowanej wody i kakao. Wszystko wymieszać.
Okrągłą foremkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek foremki nałożyć dwie łyżki np. białego ciasta. Na to dwie łyżki ciemnego ciasta i tak na zmianę aż do wyczerpania obydwu kolorów ciasta.
Piec około 40 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier z soku z cytryny i cukru pudru.