Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio było tradycyjnie to teraz nowocześnie. Z małą wariancją klasyczna zebra ! :) Szybko i smacznie !
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 671
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 57
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 110
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 986
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 492
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 671
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 57
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 110
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 986
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 492
Składniki
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ustawiamy na garnku miskę i wbijamy jajka, dodajemy cukier. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (ok. 4 min miksowania).
Do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki, proszek do pieczenia, wodę oraz olej. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto rozdzielamy na dwie miski. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki oraz konfiturę do drugiej 3 łyżki kakao. Dokładnie miksujemy po dodaniu składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian nalewamy łyżkę masy jasnej i ciemnej.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni pieczemy 50 min. Po tym czasie upewniamy się czy ciasto jest już gotowe w tym celu wbijamy na środek ciasta wykałaczkę (długą) jeśli jest sucha ciasto jest gotowe. *jeśli kolor masy wyjdzie wam za jasny można dodać odrobinę barwnika, jednak przy ciemniejszych konfiturach powinniśmy otrzymać ładny różowy kolor