Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio było tradycyjnie to teraz nowocześnie. Z małą wariancją klasyczna zebra ! :) Szybko i smacznie !
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10943
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4870
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 997
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9413
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10943
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4870
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 997
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9413
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1401
Składniki
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ustawiamy na garnku miskę i wbijamy jajka, dodajemy cukier. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (ok. 4 min miksowania).
Do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki, proszek do pieczenia, wodę oraz olej. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto rozdzielamy na dwie miski. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki oraz konfiturę do drugiej 3 łyżki kakao. Dokładnie miksujemy po dodaniu składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian nalewamy łyżkę masy jasnej i ciemnej.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni pieczemy 50 min. Po tym czasie upewniamy się czy ciasto jest już gotowe w tym celu wbijamy na środek ciasta wykałaczkę (długą) jeśli jest sucha ciasto jest gotowe. *jeśli kolor masy wyjdzie wam za jasny można dodać odrobinę barwnika, jednak przy ciemniejszych konfiturach powinniśmy otrzymać ładny różowy kolor