Do góry

Desery Przepis na:

Zielone ciasteczka

Zielone ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 4364

Dodano:

Odsłon: 868

Kolor zyskały dzięki dodatkowi zielonej sproszkowanej herbaty "Matcha". Lekki posmak herbaty jest też wyraźnie wyczuwalny w każdym kęsie. Z podanych proporcji powinno wyjść około czterdziestu ciasteczek. Ja jeszcze dodatkowo przełożyłam je i posmarowałam rozpuszczoną białą czekoladą. Są świetne!

Składniki

  • 150 g masła
  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.= 250 ml) + 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 płaskie łyżki zielonej herbaty w proszku "Matcha"
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 11/2 tabliczki białej czekolady
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukier puder, herbatę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić na gazie i wystudzić. Dodać do suchych składników razem z żółtkami, jajkiem i aromatem waniliowym. Zagnieść ciasto. Można dać na jakieś pół godziny do lodówki, aby nieco stężało. Potem rozwałkować i wykrawać szklaneczką ciastka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w nagrzanym piekarniku do 180 st. C) jakieś 8-10 minut.
    Gdy wystygną połowę posmarować, rozpuszczoną w naczyniu nad parą, czekoladą. Nakryć drugim ciastkiem i znów posmarować, tym razem wierzch. Szybko posypać wiórkami kokosowymi, gdyż czekolada raz -dwa zastyga.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń