Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczki marcepanowe to tradycyjny niemiecki przysmak przygotowywany z ręcznie wyrabianej masy marcepanowej z dodatkiem klasycznej wody różanej oraz Kirschwasser. Deser jest bardzo słodki i świetnie sprawdzi się jako dodatek do gorzkiego espresso czy herbaty. Ziemniaczki marcepanowe są obowiązkową pozycją na niemieckich, świątecznych stołach.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 773
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2797
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 773
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2797
Składniki
Zagotuj rondel z wodą. Dodaj migdały i sparz je przez kilka sekund. Odcedź migdały na durszlaku, a następnie przełóż je na ręcznik papierowy. Wyciśnij je skórki za pomocą palców i ostudź przez godzinę.
Migdały przenieś do blendera i zmiel na najwyższych obrotach do uzyskania drobnego proszku. Do posiekanych migdałów przesiej cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników.
Do masy dodaj wodę różaną, ekstrakt z migdałów i alkohol. Ugnieć całość rękami aż masa będzie miękka i gładka. Jeśli będzie zbyt lepka, dodaj odrobinę cukru pudru.
Porcjuj przygotowany marcepan za pomocą łyżeczki. Formuj w dłoniach kuleczki.
Kakao przesiej do zamykanego pojemniczka. Dodawaj po kilka ziemniaczków i delikatnie wstrząsaj pojemnikiem do całkowitego pokrycia marcepanu.
Gotowe ziemniaczki marcepanowe odkładaj na papierze pergaminowym do całkowitego wyschnięcia. Słodycze przechowuj w zamkniętej puszce wyłożonej folią aluminiową.