Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczki marcepanowe to tradycyjny niemiecki przysmak przygotowywany z ręcznie wyrabianej masy marcepanowej z dodatkiem klasycznej wody różanej oraz Kirschwasser. Deser jest bardzo słodki i świetnie sprawdzi się jako dodatek do gorzkiego espresso czy herbaty. Ziemniaczki marcepanowe są obowiązkową pozycją na niemieckich, świątecznych stołach.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Składniki
Zagotuj rondel z wodą. Dodaj migdały i sparz je przez kilka sekund. Odcedź migdały na durszlaku, a następnie przełóż je na ręcznik papierowy. Wyciśnij je skórki za pomocą palców i ostudź przez godzinę.
Migdały przenieś do blendera i zmiel na najwyższych obrotach do uzyskania drobnego proszku. Do posiekanych migdałów przesiej cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników.
Do masy dodaj wodę różaną, ekstrakt z migdałów i alkohol. Ugnieć całość rękami aż masa będzie miękka i gładka. Jeśli będzie zbyt lepka, dodaj odrobinę cukru pudru.
Porcjuj przygotowany marcepan za pomocą łyżeczki. Formuj w dłoniach kuleczki.
Kakao przesiej do zamykanego pojemniczka. Dodawaj po kilka ziemniaczków i delikatnie wstrząsaj pojemnikiem do całkowitego pokrycia marcepanu.
Gotowe ziemniaczki marcepanowe odkładaj na papierze pergaminowym do całkowitego wyschnięcia. Słodycze przechowuj w zamkniętej puszce wyłożonej folią aluminiową.