Do góry

Dodatki Przepis na:

bagietki

bagietki

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2037

Dodano:

Odsłon: 385

Chrupiące bagietki na zaczynie poolish....

Składniki

  • ZACZYN:
  • mąka pszenna - 110 g
  • ciepła woda - 75 g
  • drożdże instant - 1/4 łyżeczki
  • CIASTO:
  • mąka pszenna - 340 g
  • ciepła woda - 225 g
  • drożdże instant - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
bagietki

Przygotowanie

  1. Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.

  2. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać zaczyn, sól i wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto (można to zrobić ręcznie lub w misie miksera używając haka do wyrabiania ciasta).

  3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny do wyrastania.

  4. Z ciasta uformować dwie długie lub trzy krótsze bagietki, ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięte bagietki naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Na dno rozgrzanego piekarnika wrzucić kostki lodu, włożyć blachę z bagietkami, piec przez 20 minut. Studzić na kartce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń