Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sam raz na uwieńczenie Świąt Wielkanocnych.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2527
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3859
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 708
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8876
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2527
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3859
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 708
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8876
Składniki
Na początek przygotowujemy sypkie składniki, czyli make tortową , mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w osobnej misce.
Formę baranka w między czasie wysmarowujemy tłuszczem od wewnątrz. Piekarnik nastawiamy do rozgrzania na 180 stopni.
Masło bądź margarynę miksujemy (możemy również ucierać) z cukrem dodając kolejno jaja, sól, cukier wanilinowy. Do gładkiej masy następnie starannie dodajemy szybciej przygotowane składniki sypkie (czyli wymieszaną mąkę ziemniaczaną, tortową oraz proszek do pieczenia) dodajemy je łyżką miksując powoli aby wszędzie nie zrobiło się biało .
Pieczemy baranka przez około 40-45 min przy 180 stopniach. Po upieczeniu odczekujemy kwadrans by wyjąć go z foremki, a następnie możemy zrobić mu oczy z ziarenek pieprzu lub według uznania.