Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaje się wszędzie tam, gdzie jest potrzebny bulion i niewielka ilość tych warzyw, które wchodzą w skład włoszczyzny. Taka baza to są po prostu wstępnie podsmażone czy podduszone marchewki, cebule, pietruszki i seler. Kto ma, może też dodać kawałek pora. Wymyśliłam tę ułatwiającą szybkie gotowanie bazę, wzorując się na włoskim soffritto i rosyjskich zażarkach, ponieważ bardzo spodobała mi się koncepcja wstępnego podsmażania rozdrobnionych warzyw do zupy lub innego dania. Krótkie smażenie na tłuszczu wydobywa z warzyw głębię smaku, więc gotowa zupa smakuje zupełnie inaczej, niż tylko z ugotowanymi jarzynami.
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25364
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21267
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 116
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25364
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21267
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 116
Składniki
Uwaga, wszystkie składniki ważymy po umyciu i obraniu! To mają być już oczyszczone warzywa, gotowe do siekania i tarcia.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a pozostałe warzywa zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej tłuszcz, a następnie podduś na nim cebulę do białości.
Nie może się przypalić!
Dodaj starte warzywa i podsmażaj przez 3-4 minuty, mieszając. Posyp szczyptą soli, która uwolni sok z warzyw. Gdyby jednak jarzyny wydawały się mało soczyste, trzeba dodać 3-4 łyżki wody.
Przykryj rondel, niech się warzywa duszą na średnim ogniu przez około 10-15 minut, czyli do miękkości. Zamieszaj od czasu do czasu. Pod koniec duszenia spróbuj, czy nie trzeba dodać soli do smaku.
Odkryj rondel i zostaw warzywa do ostudzenia, a następnie przełóż do odpowiedniego pojemnika i schowaj do lodówki. Można przechowywać przez 3-4 dni.
Jak używać bazy do zup? Postaram się wkrótce pokazać kilka zup, które ugotowałam z użyciem bazy z podsmażonej włoszczyzny. Mówiąc krótko – należy kilka łyżek gotowca dodać do garnka z wrzątkiem i uzupełnić innymi wybranymi składnikami. Mogą to być podsmażone pieczarki, przecier pomidorowy, nieco kiszonej kapusty lub ogórków, fasolka szparagowa w pomidorach, pieczona dynia itp. Na koniec wystarczy przyprawić zupę i podać z dowolnymi dodatkami. Proste, prawda?
Ja już ugotowałam kilka zup na tej bazie. Powstała między innymi ultraprosta zupka fasolowa, mniam!