Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grube, puszyste wewnątrz i chrupiące. Przepis w pełni podkreśla walory smakowe ziemniaka.
ścierka bawełniana, durszlak, reczniki papierowe
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 258
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2740
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 884
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1635
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14399
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 258
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2740
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 884
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1635
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14399
Składniki
Ziemniaki kroi się w grubą frytkę o grubości co najmniej 1 cm, ale lepsze są około 1,5 cm. Ziemniaki zagotowuje się w wodzie i gotuje 5 minut. Niektórzy dodają łyżkę cukru do wody, dla uzyskania lepszej chrupkości ale według mnie nie widzę różnicy. Teraz można zacząć rozgrzewać olej. Ziemniaki odlewa się na durszlaku a potem odparowuje się i osusza je jeszcze na bawełnianej ściereczce. Jeszcze gorące wrzuca się do oleju. Będą rumiane po 30- 35 minutach. Po usmażeniu najlepiej jest je odsączyć na ręcznikach papierowych.
Smacznego :)