Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grube, puszyste wewnątrz i chrupiące. Przepis w pełni podkreśla walory smakowe ziemniaka.
ścierka bawełniana, durszlak, reczniki papierowe
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 106
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 71
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 106
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 71
Składniki
Ziemniaki kroi się w grubą frytkę o grubości co najmniej 1 cm, ale lepsze są około 1,5 cm. Ziemniaki zagotowuje się w wodzie i gotuje 5 minut. Niektórzy dodają łyżkę cukru do wody, dla uzyskania lepszej chrupkości ale według mnie nie widzę różnicy. Teraz można zacząć rozgrzewać olej. Ziemniaki odlewa się na durszlaku a potem odparowuje się i osusza je jeszcze na bawełnianej ściereczce. Jeszcze gorące wrzuca się do oleju. Będą rumiane po 30- 35 minutach. Po usmażeniu najlepiej jest je odsączyć na ręcznikach papierowych.
Smacznego :)