Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możemy dodać dowolne składniki i zrobić sos o swoim ulubionym smaku. :) Ja przygotowałam z niego sos szczypiorkowy. Przepis znajdziecie w środku. ;)
rondelek/patelnia, trzepaczka
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 542
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 789
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 542
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 789
Składniki
Na patelni lub w rondelku roztopić masło, następnie wsypać mąkę - wymieszać. Dodać zimne mleko i rozprowadzić sos przy użyciu trzepaczki. Przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i zagotować. Jeżeli sos będzie miał dla Was zbyt gęstą konsystencję można użyć więcej mleka. Należy przy tym pamiętać, że jeżeli będziemy dodawać coś na patelnie, dobrze by było doprowadzić do zagotowania sosu. :)
Bazę do sosu możemy potraktować dowolnie, dodając swoje ulubione składniki. Ja postawiłam na śmietanę, sok z cytryny oraz szczypiorek. Całość wymieszałam, zagotowałam i zrobiłam sos szczypiorkowy. ;) Smacznego! :)