Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możemy dodać dowolne składniki i zrobić sos o swoim ulubionym smaku. :) Ja przygotowałam z niego sos szczypiorkowy. Przepis znajdziecie w środku. ;)
rondelek/patelnia, trzepaczka
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 50
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 87
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 74
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 153
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 50
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 87
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 74
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 153
Składniki
Na patelni lub w rondelku roztopić masło, następnie wsypać mąkę - wymieszać. Dodać zimne mleko i rozprowadzić sos przy użyciu trzepaczki. Przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i zagotować. Jeżeli sos będzie miał dla Was zbyt gęstą konsystencję można użyć więcej mleka. Należy przy tym pamiętać, że jeżeli będziemy dodawać coś na patelnie, dobrze by było doprowadzić do zagotowania sosu. :)
Bazę do sosu możemy potraktować dowolnie, dodając swoje ulubione składniki. Ja postawiłam na śmietanę, sok z cytryny oraz szczypiorek. Całość wymieszałam, zagotowałam i zrobiłam sos szczypiorkowy. ;) Smacznego! :)