Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tego przepisu biszkopt jest bardzo puszysty i zarazem delikatny.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 391
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 391
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Składniki
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mąki wymieszaj i przesiej przez sito. Odłóż. 2. W misie miksera umieść białka, dodaj szczyptę soli. Ubij do uzyskania puszystej, gęstej piany. 3. Stopniowo dodawaj cukier, nieustannie ubijając. 4. Dodaj żółtka wymieszane z wodą i ubijaj razem jeszcze przez moment. 5. Do ubitej masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką, do połączenia. 6. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. 7. Gotową masę delikatnie przelej do foremki, wyrównaj. 8. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. 9. Przestudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce. 10. Wystudzone ciasto przekrój na 2 równe blaty biszkoptowe. 11. Przełóż ulubionym kremem np. serek mascarpone wymieszany z rozpuszczoną czekoladą białą lub mleczną (proporcje: 250 g serka i 100 g czekolady). 12. Smacznego :-)