Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 734
Dodano: 10.05.2018
Odsłon: 2673
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Mąki wymieszaj i przesiej przez sito. Odłóż.
2. W misie miksera umieść białka, dodaj szczyptę soli. Ubij do uzyskania puszystej, gęstej piany.
3. Stopniowo dodawaj cukier, nieustannie ubijając.
4. Dodaj żółtka wymieszane z wodą i ubijaj razem jeszcze przez moment.
5. Do ubitej masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką, do połączenia.
6. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.
7. Gotową masę delikatnie przelej do foremki, wyrównaj.
8. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
9. Przestudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce.
10. Wystudzone ciasto przekrój na 2 równe blaty biszkoptowe.
11. Przełóż ulubionym kremem np. serek mascarpone wymieszany z rozpuszczoną czekoladą białą lub mleczną (proporcje: 250 g serka i 100 g czekolady).
12. Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)