Do góry

Dodatki Przepis na:

Bób z młodymi ziemniakami na ciepło jako dodatek do obiadu

Bób z młodymi ziemniakami na ciepło jako dodatek do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1363

Dodano:

Odsłon: 9102

Szczerze mówiąc, to bób przygotowywałam po raz pierwszy. Zawsze się dziwiłam, kiedy to znajomi kupowali go w dość dużych ilościach i zachwycali się jego smakiem. U nas w domu mama nigdy go nie przygotowywała. Ja od teraz też będę jego zwolenniczką, bo w połączeniu z innymi warzywami lub mięsem możemy stworzyć z niego przepyszne danie. Spróbujcie tego przepisu, a polubicie bób tak samo, jak ja :)

Składniki

  • 1/2 kg bobu
  • ok. 40 dkg młodych ziemniaków
  • 1 papryczka chili
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka kopru
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bób z młodymi ziemniakami na ciepło jako dodatek do obiadu

Przygotowanie

  1. Bób wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 3 minuty (od momentu zagotowania), odcedzić, przestudzić i obrać. Młode ziemniaki dobrze umyć, ugotować w mundurkach (ja gotowałam 17 minut i były akurat), odcedzić, przestudzić. Papryczkę umyć, osuszyć, pozbawić nasion, drobno pokroić. Czosnek obrać, również drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić najpierw papryczkę, a po chwili czosnek, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone na dość grube plastry ziemniaki, po chwili dorzucić bób. Doprawić solą i pieprzem, przemieszać, zostawić jeszcze przez chwilę na ogniu, od czasu do czasu pomieszać. Całość posypać skrojonym drobno koprem. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno. Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń