Do góry

Dodatki Przepis na:

Boczek dojrzewający.

Boczek dojrzewający.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1449 Ocena: 18804

Dodano:

Odsłon: 20466

Boczek wieprzowy dojrzewający. Bardzo smaczny jako dodatek do jajecznicy i nie tylko.

Składniki

  • Surowiec:
  • boczek wieprzowy bez skóry i żeber 2 kawałki po 35 dag
  • Przyprawy:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soli + 10 g soli peklowej
  • 1 łyżkę suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździerzu
  • 1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździerzu
  • gaza 0,5 m x 0,5 m
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do metalowej foremki (keksówka) i wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy.

  2. Z boczku wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy.

  3. Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytej,suchej foremce (keksówka). Wkładamy na 24 godziny do lodówki.

  4. Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym,suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na minimum 7 dni.

  5. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plasterkami pomidorka. Boczek taki jest idealny podsmażany jako dodatek do sosów do spaghetti, jajecznicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 09 lutego 2018 mam pytanko:jeżeli boczek już kroimy,to przechowujemy go w lodówce czy wieszamy i dalej suszymy? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 11 grudnia 2017 Jedno słowo. CUDO! i... jeszcze parę, Ten przepisik to będzie moja pierwsza w nowym roku wędlinka, a po boczusiu ulubiona kiełbaska lisiecka ze słoika. Mmmm. Zabieram. Dzięki.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń