Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy dojrzewający. Bardzo smaczny jako dodatek do jajecznicy i nie tylko.
Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do metalowej foremki (keksówka) i wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy.
Z boczku wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy.
Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytej,suchej foremce (keksówka). Wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym,suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na minimum 7 dni.
Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plasterkami pomidorka. Boczek taki jest idealny podsmażany jako dodatek do sosów do spaghetti, jajecznicy.
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 134
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 296
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 194
Pyszne i pożywna sałatka z makaronem, piersią z kurczaka oraz suszonymi pomid...
Odsłon: 117
Zapraszam na przepis na pyszne i mięciutkie polędwiczki wieprzowe w sosie pie...
Odsłon: 22
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 134
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 296
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 194
Pyszne i pożywna sałatka z makaronem, piersią z kurczaka oraz suszonymi pomid...
Odsłon: 117
Zapraszam na przepis na pyszne i mięciutkie polędwiczki wieprzowe w sosie pie...
Odsłon: 22
Składniki
Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do metalowej foremki (keksówka) i wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy.
Z boczku wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy.
Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytej,suchej foremce (keksówka). Wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym,suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na minimum 7 dni.
Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plasterkami pomidorka. Boczek taki jest idealny podsmażany jako dodatek do sosów do spaghetti, jajecznicy.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 429
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 516