Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bułeczki, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek, 87 gramowych.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33290
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 118
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1654
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 158
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33290
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 118
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1654
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 158
Składniki
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
Z ciasta formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni C. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.